Artikel
Jan 29, 2021
3
minuten

4 strategieën voor de keuze van ERP systeem

Naarmate een organisatie groeit en volwassener wordt, neemt ook noodzaak van een gedegen ERP system toe. Uiteindelijk komt er altijd een punt waarop de keuze voor een ERP oplossing gewoon noodzakelijk is.

De business schreeuwt om een betere, meer flexibele, of snellere IT-omgeving waarmee men:

 • De concurrentie voor kan blijven (in het bedrijfsleven)
 • Betere dienstverlening kan bieden (bedrijven, overheden, zorg)
 • Kan voldoen aan steeds veranderende wetgeving en compliance-eisen (bedrijven, maar ook overheden zelf).
 • Beter tegemoet kan komen aan de zeer diverse behoeften van burgers en bedrijven (overheden zoals gemeenten)

En zo zijn er nog meer voordelen te benoemen.

Maar welke strategie kun je als organisatie het beste kiezen? En wat zijn de voor en nadelen van zo’n strategie? In dit artikel bespreken we 4 verschillende strategieën. Elke strategie heeft zowel voordelen als aandachtspunten. Er zal er altijd een zijn die past bij uw organisatie.

Standaard oplossing

Veel bedrijven passen deze strategie toe, vaak nadat ze zijn overtuigd door de consultants van de ERP-leverancier dat de nieuwste versie van hun systeem alle problemen oplost. Standaard software gebruiken lijkt goedkoper. De implementatie is echter, zeker bij zware ERP-pakketten, erg complex. Deze pakketten zijn namelijk volgebouwd met functionaliteit om zo veel mogelijk bedrijven te ondersteunen. Alleen het uitschakelen van overbodige functies vergt onder de motorkap vaak allerlei maatwerk. Beloftes over een ‘makkelijke implementatie’ worden daarom zelden waargemaakt.

Alle vernieuwing op het gebied van softwareontwikkeling ten spijt, blijft standaard vaak breed ingestoken, zonder aparte modules die zijn afgestemd op specifieke bedrijfstakken. Elke

bedrijfstak en in feite elk bedrijf is echter anders, net als de manier waarop de software waarde toevoegt aan de aan kernprocessen. Applicaties sluiten zelden direct aan op de wensen van de organisatie en zijn gebruikers.

Ook falen pogingen om ‘je aan te passen aan de software’ vrijwel altijd. Het gevolg is vaak ingewikkelde configuraties en nog meer maatwerk. De prijs van software zegt daarom weinig, omdat de implementatie vrijwel altijd vijf tot tien keer duurder is. Dit geldt zowel voor commerciële pakketten, open source software, als SaaS-producten. Die moeten immers allemaal geconfigureerd worden om precies aan te sluiten op de bedrijfsprocessen.

Voordelen

 1. Als de nieuwste versie van het pakket inderdaad naadloos past en de bedrijfsprocessen ondersteunt, wordt de complexiteit van het applicatielandschap sterk verminderd.
 2. De software is relatief goedkoop als de bestaande bedrijfsprocessen aansluiten bij werkwijze die het pakket voorschrijft.

Aandachtspunten

 1. Vaak blijkt pas bij implementatie dat een toepassing niet goed aansluit op de wensen, met name als het op de details aankomt. Hier komen Excelbladen en randapplicaties vaak weer om de hoek kijken. Ook kan er toch weer maatwerk in het pakket nodig zijn om de oplossing ‘passend’ te krijgen, wat vaak ‘personalisatie’ wordt genoemd. Om dit te voorkomen, is belangrijk dat er uitgebreide Proof of Concepts (PoC) worden gedaan en de bestaande processen goed in kaart worden gebracht.
 2. Door te conformeren aan de standaardwerkwijze van een pakket verdwijnt het concurrentievoordeel van een bedrijf. Maatwerk in toepassingen bepaalt juist het onderscheidend vermogen van organisaties. Wie standaard pakketsoftware gaat gebruiken, kan hoogstens net zo efficiënt werken als de concurrentie. 
 3. Wie ideeën of wensen indient bij de leverancier, zal concurrenten deze verbeteringen ook in handen geven. 
 4. Complexiteit van een pakket bepaalt voor een groot deel hoe uitdagend de implementatie is, maar ook hoe gebruiksvriendelijk het is.


Best of Breed

IT-beslissers die niet langer geloven dat één enkel standaard softwarepakket hun business optimaal ondersteunt, bewandelen vaak het pad van de best of breed-strategie. Bij deze oplossingsrichting worden voor verschillende bedrijfsonderdelen aparte standaardpakketten gekocht, om zo op ieder gebied de best passende ‘standaard’ te vinden. Om al deze pakketten te koppelen, wordt er vaak een Enterprise Service Bus (ESB) gebruikt die de koppeling tussen de systemen beheersbaar moet maken.

Voordelen

 1. Het IT-landschap is minder complex omdat vele randapplicaties samengevoegd worden in geselecteerde set best of breed-applicaties.
 2. Op individuele onderdelen is deze applicatieomgeving sterker dan generieke pakketten vanwege hun specialistische functionaliteit.
 3. Beter passend te maken door ruimere opties. Bij één software pakket biedt dit pakket voor een bepaald proces misschien mogelijk wel werkwijzen. Als je voor ieder bedrijfsonderdeelaparte software gebruikt, heb je waarschijnlijk meer opties. Je kunt op onderdelen meer gespecialiseerde software kopen. Met meer keuzemogelijkheden kan de software beter aansluiten bij bedrijf.

Aandachtspunten

 1. Integratie van onderdelen met elkaar: als er te veel best of breed-applicaties worden geselecteerd, hou je nog steeds versplintering van het IT-landschap.
 2. Flexibiliteit gaat verloren. Je creëert een spinnenweb. Grondige aanpassingen worden zeer moeizaam als ze invloed hebben op meerdere applicaties.
 3. Afhankelijkheid van vele leveranciers die onderling moeten samenwerken.
 4. Individuele onderdelen kunnen verouderen, wat effect heeft op de rest. Als één applicatie alleen op Windows 10 draait, en het besturingssysteem moet daarom geüpgraded worden, dan moet de rest mee.

Maatwerk

Wie de visie heeft dat zijn business bijzonder is, moet concluderen dat dit nooit met standaard software ondersteund kan worden. Maar net als bij een handgemaakt Italiaans kostuum is maatwerksoftware de meest kostbare variant van de vier. Investeringsplaatjes van tientallen miljoenen zijn niet ongewoon. Het dieperliggende probleem wordt ook met deze investering niet opgelost, want de dag waarop de eerste regel geprogrammeerd wordt, legt een bedrijf zich opnieuw vast op een technologie die op dat moment al aan het verouderen is. Met andere woorden, ga maar direct sparen voor het volgende maatpak, want de huidige is al aan het verslijten.

Voordelen

 1. Maatwerk, dus past perfect bij de business.
 2. Het is precies aangepast aan de specifieke eisen en wensen van een organisaties. Vaak zijn er voor bepaalde organisaties, zoals banken en grote verzekeraars, ook geen goede standaardoplossingen.
 3. Alles kan in één centrale/integrale applicatie.
 4. Maatwerk is initieel altijd nieuw en vaak moderner dan standaardpakketten die in de kern vaak al tientallen jaren oud zijn.

Aandachtspunten

 1. Hoge kosten voor het laten ontwikkelen en daarna het bijhouden en vernieuwen.
 2. Tijdrovend, doordat het eerst ontwikkeld moet worden.
 3. Inflexibel zodra systeem in gebruik wordt genomen
 4. Afhankelijkheid programmeur en vaardigheden van programmeur.
 5. Veroudering van de software, waarbij die gaandeweg niet meer aansluit op de behoeften, waarna de hele ontwikkelcyclus opnieuw begint.


Enterprise low-code applicaties

De vierde strategie is het gebruik van een enterprise low-code platform zoals dat van Thinkwise. Hiermee is het mogelijk om het bestaande IT-landschap volledig, deels of gefaseerd te ontwikkelen met flexibel aanpasbare low-code modellen. Dit werkt niet zoals traditionele software met verschillende gekoppelde randapplicaties en ingewikkelde configuraties, maar op basis van een virtuele blauwdruk van de bestaande bedrijfsprocessen, applicaties en datastructuren. Dit functionele model kan in theorie het volledige complexe web van traditionele software vervangen.

De gewenste gebruikersomgevingen (GUI’ s) worden vervolgens aan dit model toegevoegd, waarna ze via generieke applicaties op elk apparaat en direct via de browser beschikbaar zijn. Deze applicaties bieden precies de gewenste functionaliteit en passen zich automatisch aan naar de gebruiker. Ze zijn bovendien zelflerend en kunnen op basis van eerder gedrag suggesties doen om bijvoorbeeld elke dag met een specifiek sales-dashboard te beginnen.

Een voordeel van deze low-code modelgedreven bedrijfssoftware is dat de processen losgekoppeld worden van de onderliggende technologie. De blauwdruk is de basis en blijft altijd flexibel aanpasbaar, nu en in de toekomst. De software verandert automatisch mee, en is in feite slechts een soort stekker die in het model wordt gestoken. Deze virtuele blauwdruk is volledig technologie onafhankelijk. Een nieuw proces, een nieuwe technologie of een webportaal kan daardoor snel en zonder hoge aanvullende kosten toegevoegd worden.

Door bedrijfssoftware te bouwen met een enterprise low-code platform, kun je de hele organisatie ondersteunen. Alle mogelijke functionaliteit is aanwezig om een volledig nieuw en geïntegreerd low-code IT-landschap bouwen, los van beperkingen als technologische veroudering of complexe configuraties. Met een enterprise low-code platform leg je een modern softwarefundament voor je organisatie, waarin functionaliteit en processen centraal staan, en altijd flexibel aanpasbaar blijven. Een virtuele blauwdruk van de organisatie dus, die via generieke applicaties of het web naar gebruikers ontsloten kan worden. Lichtgewicht software, zonder overbodige functionaliteit, die precies doet wat een organisatie nodig heeft.

Voordelen

 1. Integrale oplossing mogelijk; één centraal systeem waar vrijwel alle bedrijfsonderdelen mee ondersteund worden met beperkt aantal koppelingen.
 2. Voelt als maatwerk, sluit naadloos aan en stelt daarmee in staat om voorop te lopen in de markt – zonder het kostenplaatje van écht maatwerk.
 3. Flexibel; vele malen sneller aanpasbaar door te modelleren in plaats van te programmeren.
 4. De software veroudert technologisch niet. Het overgaan op nieuwe technologie is zelfs binnen een uur mogelijk.

Aandachtspunten

 1. Echt generieke bedrijfsonderdelen waarop geen concurrentievoordeel te behalen valt hebben minder profijt van maatwerk of de snelheid of flexibiliteit die low-code MDD (model driven development) biedt. Denk bijvoorbeeld aan salarisverwerking of de financiële boekhouding. Er moet een heldere business case zijn.
 2. Het domein is beperkt tot bedrijfssoftware, en dus niet bedoeld voor consumentenwebshops of consumentenapps. Naadloze integratie met dergelijke platformen is wel mogelijk.

ERP-systeemontwikkeling wordt beschouwd als een van de meest uitdagende ontwikkelingstaken en vereist een duurzame visie op de groeistrategie van uw bedrijf. De strategie is dus een belangrijke keuze. Als jouw organisatie er voor kiest om een ERP systeem te maken die perfect aansluit op de zakelijke behoeften, op basis van een een enterprise low-code platform, ben je bij ons op de juiste plek.


Ontdek hét low-code platform voor het bouwen en beheren van jouw ERP systeem
Ontdek wat wij met het Thinkwise platform voor jouw organisatie kunnen betekenen.
Download whitepaper
Meer stories...
Bekijk alle stories
5 voordelen van een ERP systeem
January 29, 2021
Veel groeiende organisaties kiezen voor op een gegeven voor een ERP als centrale oplossing om hun data te beheren. Maar wat zijn de voordelen van zo’n systeem? Organisaties kiezen vaak om verschillende redenen voor een ERP en wij hebben de 5 belangrijkste voordelen voor u op een rij gezet.
Low-Code Platform voor Core Systems
January 29, 2021
Loop voor op de concurrentie met software die jouw organisatie perfect ondersteunt! Versnel je digitale transformatie door razendsnel bedrijfskritische applicaties te realiseren en legacy software te vervangen.
Low-code software ontwikkelen met Thinkwise
January 29, 2021
Backbown is van mening dat bedrijven tegenwoordig sneller dan ooit moeten innoveren om hun marktpositie te behouden. Dit is alleen mogelijk met een modelgedreven low-code ontwikkelplatform, zoals dat van Thinkwise. Organisaties kunnen hiermee hun volledige bedrijfsproces modelleren, om daar vervolgens flexibel aanpasbare bedrijfsapplicaties mee te realiseren.